Het BRUSSELS OPERETTETHEATER
De vereniging werd eind 1988 – dus ruim 30 jaar geleden – als vzw gesticht door de toenmalige Nederlandse Commissie voor de Cultuur van de Brusselse agglomeratie, de voorloper van de huidige Vlaamse Gemeenschapscommissie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
In het feestjaar 2013 presenteerde het B.O.T. tijdens de kerstperiode ‘Die Fledermaus’ van succescomponist Johann Strauss II.
In diezelfde periode bracht de vereniging een opera-uitvoering voor jonge kinderen op de planken. Met succes werd ‘Hans en Grietje’ van Engelbert Humperdinck opgevoerd. De opvoeringen hiervan werden hernomen in 2014, en kregen ook een vervolg in 2015.
Sinds enige jaren voert de vereniging ook operettes uit die soms minder gekend zijn of van de hand zijn van wat vergeten componisten.
In haar ijver voor de opwaardering van een uniek muziekgenre organiseerde de vereniging de voorbije jaren ruim vijfhonderd operettevoorstellingen en -concerten op diverse locaties, en dit dikwijls voor volle of goed gevulde zalen. Het voorgaande bewijst dat er voor dit, ten onrechte, wat vergeten genre een geïnteresseerd publiek bestaat dat allicht nog kan groeien. De gevoerde promotie werpt haar vruchten af, en bovenal: ook het nieuwe publiek geniet van wat er op het podium gebeurt, en komt vaak terug.
Sinds 2002 is het Brussels Operettetheater op heel wat vlakken veranderd.
Het is een feit: de vereniging is niet meer wat ze ooit was, al hebben we de voorbije jaren ons verleden niet de rug toegekeerd. De beleidsmakers van de vereniging zijn ervan overtuigd dat het verleden gepast kan meegenomen worden als bron van inspiratie.
In het oog springend is het aparte beleid dat het B.O.T. zo’n 15 jaar geleden heeft ingezet en blijft voeren: jonge solisten krijgen bij het Brussels Operette-theater ernstige kansen.
Zangers jonger dan 30 – een uitzondering niet te na gesproken – en hun zelf gekozen begeleider, vaak op piano, krijgen een heus podium om hun kunnen te tonen en vooral te laten horen, en dit tijdens een 1 uur durend programma dat ze zelf samenstellen. Ze krijgen hierbij de ruggensteun van de artistiek leider Axel Everaert.
Wie uitgenodigd wordt in de Oude Kerk in Sint-Agatha-Berchem of in het
GC ‘De Kroon’ krijgt de kans op verkenning te gaan in de bestaande muziekliteratuur, daaruit een aangenaam en coherent programma samen te stellen, te werken aan podiumpresence, en te leren contact maken met het publiek.
Met gepaste fierheid mogen we stellen dat de ‘Jong Talent’-concerten blijvend aanzien hebben verworven bij solisten én bij het publiek.
De publieksbelangstelling blijft groeien. Het enthousiasme van de aanwezigen werkt blijkbaar aanstekelijk.
En eveneens belangrijk: de jongste jaren worden de betere Jonge Talenten uitgenodigd om belangrijke, en zelfs hoofdrollen te vertolken in de jaarlijkse grote operetteproductie. De ervaring leert dat een en ander de carrière van verschillende solisten al zeer ten goede is gekomen.
Eigen producties produceert de vereniging sinds vijf jaar. In dit verband vermelden we de opera’s voor kinderen ‘Assepoester’, ‘Hans en Grietje’,
‘Abu Hassan’ en ‘Doornroosje’.
Verder werden producties opgezet rond componiste Alma Mahler (‘Alma Mahler’), componist Hervé (‘De Vader van de operette – de componist Hervé’),
‘Requiem voor Eurydice’ en ‘Pixis in the Picture’.
In september 2019 werd de eerste ‘Operettewedstrijd voor Jonge Solisten’ georganiseerd. Dat werd meteen een succes, en een aanwinst van klasrijke winnaars. Deze wedstrijd wordt opnieuw georganiseerd in het najaar van 2022.
Ten slotte
Het Brussels Operettetheater is nog op een ander vlak opmerkelijk apart.
Een groot deel van de dagelijkse werking wordt gedragen door vrijwilligers met een visie op lyrisch theater en concerten.
De vereniging hoopt dat ze blijvend garant kan staan voor het in stand houden van een muzikaal erfgoed met een vernieuwende werking dat alle waardering verdient.
De covid-19-jaren
Dit waren voor ons publiek – en voor onszelf – jaren van leven met onzekerheden. Speeldata veranderden, producties en concerten moesten uitgesteld worden, mooi ogende plannen moesten opgeborgen worden in de vrieskist, uitvoerders moesten vervangen worden, ...
De covid-19-regelgeving bleef ons diep treffen, maar de eigenheid van de vereniging werd niet met het badwater weggegooid. We zijn doorzetters en we blijven verder programmeren en ontwikkelen. Dat heet doorgaan.