Operette

Operette

Datum: 
zaterdag, 8 december, 2018 - 20:00
Activiteit: 
Solisten: 
Joëlle Charlier, Lionel Couchard, Dick Vandaele, Victorina Eeckeloo,e.a.
Info: 

 LA BELLE HELENE

 Opera bouffe in drie bedrijven van Jacques Offenbach
 met het uitgebreide koor van het Brussels OperetteTheater, 
 Eric Lederhandler dirigeert het orkest Nuove Musiche.
 Artistiek leider: Axel Everaert          
 Productieleiding: Walter Van Wesenbeeck
 Gezongen in originele Franse taal, met Nederlandstalige boventiteling.

 De mooiste vrouw in Offenbachs mooiste...
 La Belle Hélène is dé Franse operette uit de 19e eeuw bij uitstek.
 Zo populair, dat in hetzelfde jaar 1864 van de première, de beroemde Franse kok Escoffier er een dessertje naar    
 vernoemde. Dit meesterwerk, de operette, niet de gepocheerde peer met chocoladesaus, werd een overweldigend succes.
Het verhaal

La Belle Helene van Jacques Offenbach is dé Franse operette uit de 19e eeuw bij uitstek. Zo populair, dat in hetzelfde jaar 1864 van de première de beroemde Franse kok Escoffier er een dessertje naar vernoemde. Dit meesterwerk, de operette, niet de gepocheerde peer met chocoladesaus, werd een overweldigend wereldwijd succes.

De geschiedenis is wel bekend en ze komt uit de Oudheid. In Sparta wacht koningin Helena ongerust en ongeduldig op de knappe herder Paris, aan wie Venus de mooiste vrouw heeft beloofd. Bij dit verhaal geraakt het hele zootje Griekse koningen en hun nakomelingen betrokken. Ook de Griekse goden en vooral Venus, godin van de liefde, bemoeien zich met de lusten en liefde van aardse stervelingen en halfgoden. Het gevolg is dat Helena, zelf een dochter van Zeus, haar man bedriegt met Paris, eigenlijk een Trojaanse koningszoon. Erg graag gezien door de rest van de hofhouding is die laatste wel niet. Dat alles vormt een bron voor intriges waarbij iedereen een overwinning wil behalen. Uiteindelijk vlucht Helena met haar minnaar, en valt het doek in deze operette. Niet zo in de Griekse mythe, want na de ontvoering van de mooie Helena breekt de Trojaanse Oorlog uit. Gelukkig probeerde Offenbach dat stukje geschiedenis niet te verklanken.

Voor Offenbach zijn de homerische figuren een dankbaar voorwendsel om een onweerstaanbaar komische parodie op te voeren op stuntelende en decadente machthebbers, en om een bourgeois moraal en allerlei menselijke ondeugden over de hekel te halen.

INFO & TICKETS 30CC/Ticketbalie, Diestsestraat 49, 3000 Leuven of Tickettelefoon 016 300 900.